צמחונות כדרך חיים

צמחונות כדרך חיים
כאשר אנו מכינים אוכל לאנשים שאנו אוהבים - אל נשכח את התבלינים העסיסיים שחייבים להשתלב בכל מתכון, התבלינים שבשפת היום-יום נקראים: אכפתיות, תשומת לב ואהבה.

יום ראשון, 29 באוגוסט 2010

תבלינים ועשבי תיבול


על תבלינים - חלק א'
כוסברה טרייה וזרעי כוסברה שלמים וטחונים
 לפני כשנתיים נסעתי ליוון עם חברים ותפקידי היה לבשל את ארוחות הצהרים הטבעוניות כמובן, ידעתי שפירות וירקות לא יחסרו, כלי מטבח יהיו בשפע, ולכן הדברים היחידים שהבאתי מהארץ -  היו  שקיות עם תבלינים ריחניים שידעתי שיקשה עלי למצוא באירופה.
כל מי שפתח את מזוודתי בבידוק בטחוני הריח וחייך... ריחות של פפריקה עם שום, סומאק חמצמץ, כמון וזרעי כוסברה, גראם מסאלה וג'ינג'ר ועוד..

אני אוהבת תבלינים בכלל ועשבי תיבול טריים בפרט. כאשר אני מוסיפה תבלינים יבשים, אני עושה זאת בתחילת הבישול, ואת התבלינים הטריים, עשבי התיבול, אני מעדיפה להוסיף ברגע האחרון, לפני תום הבישול.

פטרוזיליה וכוסברה מככבים במתכונים שלי וכן אורגנו טרי, טימין, בזיליקום, והתבלינים היבשים: פלפל שחור, ג'ינג'ר, כורכום, כמון, וסומאק.
במלח אני משתדלת להמעיט ולהשתמש רק במלח אטלנטי טבעי או במלח הימלאיה ורדרד, שמכילים מינרלים רבים, במקום במוצר התעשייתי העשוי מנתרן בלבד..

אחד מהבילויים האהובים עלי ביותר הוא להסתובב בשוק לוינסקי בתל אביב בין שקי תבלינים המפיצים ניחוחות מרחבי העולם וצבעים שיש רק לפרחים בעונת הפריחה.
אני נהנית להסתובב בין השקים, להריח ולדמיין לאיזה מאכל יתאים תבלין מסוים, או כמובן לשאול את המוכרים על מה הם ממליצים.
אפשר למצוא שם גם תערובות תבלינים אקזוטיות שמעניקות לאוכל טעם נפלא (כמו  הגראם מסאלה או התבלין המרוקאי ראס אל חנות).

כמובן שגם במרכולים ניתן להשיג תבלינים רבים באריזות קטנות אבל בדרך כלל הם חסרים את הטריות והאיכות של תבלינים שנמכרים בתפזורת.

התבלינים שיש לי בבית המשמשים אותי באופן קבוע הם:
פפריקה אדומה ופפריקה חריפה, פפריקה מעושנת ופפריקה עם שום, כורכום, כמון, קארי, זרעי כוסברה טחונים או כתושים, זרעי חרדל, זנגויל , קינמון, אגוז מוסקט, הל, ציפורן, סומאק – שטוב גם לסלטים טריים וגם לתבשילים, תערובות כמו ראס אל חנות וגראם מסאלה, עשבי תיבול יבשים: אורגנו, טראגון, טימין, פטרוזליה וכוסברה, מיורן, עלי דפנה
וכמובן עשבי התיבול הטריים: פטרוזיליה, סלרי, נענע  וכוסברה שכמעט אין תבשיל שאותו הם לא ישביחו, שמיר, בזיליקום, אורגנו טרי, זעתר, רוזמרין, ושורש זנגויל,

כמו כן מככבים אצלי במתכונים שמרי הבירה. טעמם כשל גבינת פרמזן והם מעשירים סלטים, תבשלי פסטה וגם קציצות

מצורף קישור עם הסברים לתבלינים שונים:

כאשר אנו מכינים אוכל לאנשים שאנו אוהבים - אל נשכח את התבלינים העסיסיים שחייבים להשתלב בכל מתכון, התבלינים  שבשפת היום-יום נקראים: אכפתיות, תשומת לב ואהבה.

צ'אי הודי






אי אפשר לכתוב פוסט על תבלינים מבלי להזכיר את הצ'אי ההודי- צ'אי מסאלה - שהוא למעשה משקה תבלינים המורתחים עם חלב ומים. אנו כמובן נשתמש בחלב שיבולת שועל (אבל אפשר גם חלב סויה).

צ'אי הודי
למלא סיר עד כדי חציו במים ולהוסיף לו:
2 מקלות קינמון שבורים
כפית אבקת קינמון
1 אגוז מוסקט שלם שנגרד לתוך הסיר (או חצי כפית אגוז מוסקט באבקה)
רבע כפית ציפורן
גרעיני הל שלמים
רבע כפית הל או 20 גרגרי הל שבורים
ג'ינג'ר טרי- כ-3 ס"מ מקולף וקצוץ
3 גרגירי פלפל שחור או רבע כפית אבקת פלפל שחור
רבע כוס סילאן

לבשל את התבלינים בתוך הסיר, להביא לרתיחה ואז לבשל עוד כעשרים דקות. (כל המוסיף לבשל – הרי זה משובח)
להוסיף ליטר חלב שיבולת שועל (אפשר גם חלב סויה או אורז) ולהמשיך לבשל, לשים לב שלא יגלוש.
וזהו, הצ'אי מוכן. למזוג לכוסות ולשתות בהנאה.
הצ'אי צריך להיות מתקתק ועשיר בטעמו. אם המים עומדים להיגמר, יש להוסיף עוד מים, אין צורך בעוד תבלינים, פשוט הניחו לו לרתוח והתבלינים יעשו את העבודה.


עוגת טחינה



עוגת טחינה-צ'אי
לערבב בקערה את היבשים:
v     2 כוסות קמח
v     2 כפיות אבקת אפיה                           
v     1 כפית סודה לשתיה
v     קצת מלח
v     2 כפיות קינמון
v     חצי כפית אגוז מוסקט
v     רבע כפית הל,
v     רבע כפית ג'ינג'ר
v     כוס אגוזי מלך קצוצים

בקערה נוספת לערבב היטב את הנוזלים:
v     2 כפיות תמצית וניל 
v     כוס טחינה                                   
v     רבע כוס שמן                                     
v     חצי כוס חלב שיבולת שועל
v     חצי כוס סילאן תמרים או מייפל
v     חצי כוס רכז תפוחים


הסילאן ותרכיז התפוחים נועדו לנוזלים ולהמתקה (ניתן לשים במקומם כוס סילאן תמרים ואז כנוזלים ניתן לשים כוס מים או כוס חלב שיבולת שועל)

כדאי  (לא חובה): להוסיף 1-2 תפוחי עץ מקולפים ומגורדים. (פשוט בנוסף – לא במקום שום דבר)

להוסיף את תכולת קערת היבשים לקערת הנוזלים ושוב לערבב . (לשים לב לסדר ההוספות – זה חשוב)

מכיוון שבד"כ אינני מודדת במדויק אלא לפי מראה עיניים, העיסה צריכה להיות עיסתית-נוזלית (לא מאוד)

לשים הכל בתבנית משומנת
ולאפות בתנור שחומם מראש (לפחות כ-10 דקות) בחום של 180 מעלות למשך 30 דקות.

לבדוק אם מוכן אחרי 30 דקות ע"י הכנסת מזלג לתוך העוגה- אם יוצא יבש – לכבות התנור ולהוציא העוגה. אם לא יוצא יבש, לאפות עוד כ- 5 דקות.

בהצלחה ובתאבון 

יום שלישי, 24 באוגוסט 2010

שני מתכונים לסלטים עם שעועית בובס


שעועית בובס בעשבי תיבול

שעועית בובס בתוך התרמיל




לפני כשנתיים התארחתי במדריד אצל חברים ומדי צהרים יצאנו לארוחה באחת המסעדות בעיר, לא שציפיתי ליותר מידי אפשרויות...אחרי הכל אין יותר מידי טבעונים או אפילו צמחונים  במדריד... ובכל זאת  להפתעתי גיליתי שם כמה מסעדות נחמדות מאוד המגישות אוכל צמחוני ואפילו כמה מנות טבעוניות. מה שמעניין שבכל המסעדות כיכבה מנה אחת שחזרה על עצמה, וכמובן גם אני חזרתי על עצמי בהזמיני אותה שוב ושוב. המנה הייתה מרעננת, עשירה בטעמים וכיפית- וכל הסוד הוא בשעועית המדהימה שכיכבה בסלט.

מדובר בשעועית בובס – זו השעועית הלבנה והשמנמנה שאפשר למצוא בחנויות ברחוב לוינסקי ואפילו בחנויות טבע המחזיקות קטניות במשקל.
השעועית מתאימה להכל אך בעיקר לסלטים קרירים וחמצמצים בגלל שהיא בשרנית וסופגת את טעמי התבלינים.
מבשלים אותה כמו כל קטנייה: משרים במים לפחות ל- 8 שעות, אחר כך מבשלים אותה בהרבה מים למשך שעה וחצי- עד שהיא מתרככת ואז אפשר פשוט לחסל אותה כחטיף! (אם מסננים אותה מהמים ומוסיפים לה מעט מלח ולימון)

אפשר להשתמש בה במרק, אבל במתכונים הבאים  היא מככבת כאורחת בתוך הסלטים, אציין שאפשר גם להכין סלטים אלו עם שעועית לבנה רגילה מבושלת ורכה, פשוט עם שעועית בובס הסלט מרשים יותר.

(שעועית בובס בעשבי תיבול 
זהו שחזור של המנה שטעמתי במסעדה במדריד:

מצרכים
2 כוסות שעועית בובס מבושלת
חבילת עגבניות שרי – פרוסים לחצאים
רבע חבילת עלי נענע טריים, ושטופים וקצוצים
רבע חבילת עלי פטרוזיליה טריים וקצוצים
מעט עלי שמיר טרייים וקצוצים
חופן צנוברים,
בצל סגול פרוס דק
בצל ירוקים קצוץ דק
3 כפות זיתי קלמאטה מגולענים וחצויים
זיתי קלמאטה

7 כפות שמן זית
כף חומץ בלסמי
קליפת לימון מגורדת מלימון אחד
מיץ מחצי לימון
מלח ופלפל

אופן ההכנה:
מניחים את השעועית המבושלת בקערה ולה מוסיפים הכל: שמן זית, בלסמי, קליפת לימון מגורדת, מיץ לימון, עגבניות שרי פרוסות לחצי, עלי נענע קצוצים, עלי פטרוזליה, עלי שמיר, מלח ופלפל. על הכל מפזרים זיתים וצנוברים.
מערבבים הכל ואוכלים בתאבון רב. מנה זו תהיה טעימה עוד יותר לאחר שתנוח מעט ואז כל הרכיבים ישתלבו והשעועית תקבל את טעם עשבי התיבול.


בתאבון!






שעועית בובס עם ירקות קלויים:






מנה זו דורשת השקעה רבה בקליית הירקות: החציל והפלפלים ובהכנתם למנה, בינתיים עד שהם יהיו מוכנים, יש להשרות את השעועית המבושלת במרינדה. – כל ההסבר בהמשך.

2 כוסות שעועית בובס מבושלת ורכה
1 חציל עם קליפתו
3 עגבניות מיובשות
2 פלפלים אדומים
חצי פלפל חריף
5 רצועות בצל ירוק
שן שום
4 כפות שמן זית
מיץ מחצי לימון
פטרוזליה קצוצה
כמה עלי בזיליקום קצוצים
מלח, פלפל

מבשלים את השעועית עד שמתרככת, מסננים מהמים ומשרים אותה במרינדה של מלח, לימון וחומץ בלסמי.

שורפים את החציל על האש עד שמתרכך, מורידים מהאש מחכים שיצטנן ומקלפים אותו מקליפתו
שורפים גם את הפלפלים על האש, או שמים בתנור מתחת לגריל, או בזמן המנגל על האש וקולים אותם. הופכים מדי פעם. לאחר שקליפתם נחרכה, מוציאים אותם, מניחים להצטנן, מוציאים את החלק הלבן שלהם ואת הגרעינים ומקלפים אותם מקליפתם
קוצצים את החציל ושמים בקערה עם מעט שמן זית, שן שום מרוסקת, מלח, פלפל, מוסיפים העגבניות המיובשות החתוכות לחתיכות קטנות, מוסיפים את הפלפלים הקלופים והקצוצים.
קוצצים הבצל הירוק ואת הבזיליקום, מתבלים במיץ לימון, בזיליקום ופטרוזיליה קצוצה, מוסיפים את שעועית הבובס עם המרינדה.

מגישים קר.

יום רביעי, 18 באוגוסט 2010

מרק כתום בחלב קוקוס










אם קירות בתי השחיטה היו עשויים זכוכית, כל בני האדם היו הופכים לצמחוניים." ~( פול מקרטני)



המרק הזה פשוט מאוד להכנה וטעמו נפלא. כדאי להגישו בארוחות חגיגיות, כמנת פתיחה המרמזת על הצפוי במנות הבאות... כדאי להכינו כמה שעות לפני הארוחה. לתת למרכיבים להתאחד בסיר ואז לפני ההגשה, לחמם מעט ולהגיש.



מרק דלעת, בטטה וכרישה בחלב קוקוס
מרק דלעת ובטטה עם נגיעות קוקוס וצנוברים

חצי ק"ג דלעת
3 בטטות
1 בצל קצוץ דק
כרישה אחת - רק החלק הלבן חתוך לעיגולים 
רבע צרור עלי כוסברה - עלי הכוסברה והג'ינג'ר מקנים למרק את טעמו האסייתי. (אם לא אוהבים, אפשר עלי פטרוזיליה)
רבע קופסא חלב קוקוס (עדיף בקופסת קרטון ולא בפחית)
כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ. (אם אין, ניתן להשתמש בחצי כפית באבקת ג'ינג'ר)- אבל כדאי מאוד שתמיד יהיה ג'ינג'ר טרי בבית, לטיפול בכאבי בטן וגרון, לחימום הבטן, ובכלל לבריאות טובה.
חצי כפית אבקת קארי,
כפית מלח,
רבע כפית פלפל שחור,
כף רוטב סויה,
רבע כפית אגוז מוסקט,
מעט טימין,
כף סילאן
מעט צנוברים לקישוט.

חיתוך כרישה ובטטה
מקלפים את הדלעת והבטטה וחותכים לקוביות, מנקים את הכרישה וגם אותה חותכים לחתיכות קטנות.
מטגנים בצל וכרישה וכשהם משחימים, מוסיפים את הדלעת והבטטה החתוכים לרבעים, מוסיפים את כל התבלינים, מוסיפים מים מעל לירקות, מרתיחים ומבשלים עד שהירקות התרככו (כחצי שעה).



מצננים ומרסקים בפוד פרוססור או בסטיק (מקל בלנדר) (כדאי שיהיה סטיק בבית, הוא שימושי לכל התבשילים הדורשים ריסוק כמו מרקים ואפילו פירה) 


מחזירים לסיר (אם ריסקתם בפוד פרוססור) ומוסיפים את חלב הקוקוס, מבשלים עוד כרבע שעה ומכבים.



נותנים למרק לשבת לפחות שעתיים לפני ההגשה, על מנת שהמרכיבים יתאחדו.


לפני ההגשה, מחממים ומגישים חם עם מעט צנוברים וכוסברה קצוצה מעל.

יום ראשון, 15 באוגוסט 2010

סביח ביתי משובח


דברים שנכנסים לכיס הפיתה





היום הסתובבתי בעיר נתניה והתחשק לי לאכול משהו בפיתה, מגוון האפשרויות לטבעונים דל כשמדובר באוכל מהיר,  מלבד פלאפל, צ'יפס וחומוס בפיתה – אין אפשרויות נוספות, בחרתי ללכת על סביח ללא ביצה ולהפתעתי היה דווקא טעים, והזכיר לי את הסביח הרמת גני המפורסם.
אז עכשיו  אפרוש את הגרסה הביתית והמלאה* שלי למאכל נפלא זה.
הסביח הינו הסנונית הראשונה מתוך נושא חדש שעקרו  "דברים ששמים בפיתה" שיכולים להוות ארוחה בפני עצמה.
וכמובן המתכון הראשון יהיה סביח ביתי, בריא וטעים (ללא ביצים, ללא טיגון ודל בשמן).

*מלאה- זו הגרסה עם קציצת ה"ערוק" שהיא קציצת ירק המתלווה לכל סביח אמיתי.

סביח עיראקי טוב הנו סביח שבתוכו טחינה, חצילים, ערוק (קציצת ירק ותפוחי אדמה), עמבה, פטרוזיליה, סלט קצוץ ולעיתים גם חומוס. אפשר להכין את כל מרכיבי הסביח יום קודם, לשים במקרר ולחמם לפני הארוחה.

להלן פירוט המרכיבים, הכנתם ואופן ההגשה:

ערוק (קציצת ירק)
בצל לבן
3 גבעולי בצל ירוק
2 כרישות – החלק הלבן בלבד
צרור פטרוזיליה קצוצה
מעט שמיר (לא חובה)
3 תפוחי אדמה
3 כפות קמח
מלח ופלפל לפי הטעם
שתי כפות צנוברים 
מקלפים ומבשלים את תפוחי האדמה עד שיתרככו, מועכים למרקם פירה.
קוצצים את הכרישה ואת הבצל הלבן לחתיכות קטנות ומטגנים עד שמשחים
שוטפים וקוצצים את הפטרוזיליה וגם את השמיר (אם אתם אוהבים)
שוטפים וקוצצים את הבצל הירוק
מערבבים את כל העיסה: תפוחי האדמה המעוכים, הבצל והכרישה המטוגנים, הבצל הירוק, הצנוברים, הקמח ומלח ופלפל.
צרים קציצות דקות, שטוחות ועגולות ומניחים על נייר אפיה משומן, בתבנית התנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות, לאפיה של כחצי שעה, לאחר חצי שעה ניתן להפוך לעוד 10 דקות של אפיה.
ניתן גם לטגן את הקציצות, אולם זה פחות מומלץ.

במקביל מכינים חצילים:
3 חצילים קלי משקל ומבריקים
שמן,
מלח,

חותכים את החציל לפרוסות, שמים בקערה עם מעט מלח ונותנים לו להגיר את נוזליו.
שוטפים היטב לאחר כחצי שעה ומנגבים.
שמים בתבנית אפיה על נייר אפיה משומן, זולפים מעט שמן זית על החציל, וקולים בגריל של התנור- כל צד של פרוסת החציל כעשר דקות.

טחינה
חצי כוס טחינה גולמית
2 כוסות מים
מיץ מלימון שלם
מעט מלח

חומוס (אפשר קנוי ואפשר לעשות בבית כמו במתכון שיפורסם מחר)
עמבה (לקנות עמבה טובה וסמיכה)
פטרוזיליה קצוצה
סלט ירקות (עגבניות, מלפפונים,בצל וכרוב קצוצים דק ומתובלים עם סומאק, מלח, פלפל, לימון ושמן זית)

לוקחים פיתה ומורחים בתוכה מעט חומוס ועמבה.
מכניסים לתוך הפיתה קציצה אחת או שתיים, 3 פרוסות חציל, פטרוזיליה קצוצה, סלט,
מורחים שוב עמבה וטחינה מעל.

אוכלים בכל עת.


יום שבת, 14 באוגוסט 2010

"אכלי מן הלחם וטבלת פתך בחומוס..?" מגילת רות ב'14- תבשיל חומוס ועגבניות


"לא נעשיתי צמחוני בשביל בריאותי, עשיתי זאת למען בריאותה של התרנגולת." (מתוך ספרו של יצחק בשביס-זינגר)


הסופר מאיר שלו האיר את עיני כשפרסם בטורו בעיתון ידיעות אחרונות לפני כמה שנים את התיאוריה שסלט החומוס הינו מאכל יהודי עתיק יומין ואף מאוזכר בתנ"ך: בספר האהוב עלי ביותר מכל ספרי הספרים- מגילת רות, ושם מופיע המשפט המעורר תאבון שאמר בועז לרות "אכלי מן הלחם וטבלת פתך בחומץ" ושלו מציין שהחומץ הוא פשוט – חומוס, המאכל המזוהה עם המטבח הישראלי- ים תיכוני.
במתכון זה אשתמש בחומוס גרגירים, אבל אני מבטיחה במתכון הבא, מיד אחריו –מתכון מנצח לחומוס אסלי לניגוב.


תבשיל חומוס בקלי קלות ל:4-6 סועדים

כמה מילים על חומוס:
כדאי לקנות חומוס גרגירים אורגני ורק מזן הגרגירים הקטנים יותר, הם טעימים יותר מהגרגירים הגדולים.

יש לשטוף את גרגירי החומוס ולהשרות את החומוס ללילה שלם בקערה עם הרבה מים.

יש המוסיפים (לא חובה) למי ההשריה חצי כפית (לא יותר) סודה לשתיה שגורמת לריכוך מהיר של הגרגירים (היא "פותחת" את טעמם). אם משתמשים בסודה לשתיה יש להשרות בקערת זכוכית, לא מתכת.

לאחר ההשריה, כשהגרגרים תפחו והכפילו את נפחם, יש לסנן את המים ולבשל במים נקיים, להביא למצב רתיחה ואז להוריד מעט את האש ולהניח לגרגירים לרתוח כשעתיים. (בסיר לחץ זמן הבישול יהיה כחצי שעה)
כדאי מדי פעם לנקות את הקצף הלבן שנוצר על מי הרתיחה יש להוציאו עם כף. לאחר כשעתיים, מי הבישול יהיו זהובים ומרקם הגרגירים רך. עם תום הבישול, מניחים לגרגירי החומוס להישאר במים וכשהם מתקררים מסננים אותם.


אני נוהגת לקנות 2 קילו גרגירי חומוס, להשרות אותם ולמחרת לסנין ולחלק אותם ל- 4 שקיות ניילון (לאחר ההשריה - החומוס מכפיל את נפחו), ולהכניס להקפאה. ההקפאה עושה לגרגירים רק טוב וגורמת לזמן בישול קצר יותר.
בקיצור, כדאי שתמיד יהיו לכם במקפיא קטניות מושרות ומוקפאות לשם הכנת תבשיל חומוס קליל וטעים:

תבשיל חומוס ועשבי תיבול

רבע קילו חומוס גרגרים
3 כפות שמן
בצל
10 עגבניות מיובשות
2 עגבניות טריות חתוכות לקוביות
כף רסק עגבניות
חצי חבילה מכל עשבי התיבול: פטרוזליה, כוסברה, עלי סלרי, שמיר (אם יש עשב תיבול שאתם לא אוהבים- לא חייבים להוסיף)-
רבע כפית מכל תבלין: מלח, פלפל, כמון, קארי, כורכום, סומאק

משרים את גרגירי החומוס בקערה עם מים למשך לילה.
למחרת מסננים מבשלים אותם בהרבה מים, עד שיתרככו. בסיר לחץ הבישול אורך כחצי שעה, בסיר רגיל יש להביא לרתיחה ולבשל כשעתיים. (למי שלא מקפיד על חומוס אורגני, ניתן לקנות חומוס מבושל בשקיות של סנפורסט) ואז אנו יכולים לחסוך את זמן בישול החומוס.
לטגן בצל ב3 כפות שמן זית, להוסיף לבצל את החומוס המבושל  והמסונן ממי הבישול, להוסיף עגבניות מיובשות, עגבניות טריות, רסק עגבניות, להוסיף תבלינים: מלח, פלפל, כמון, קארי, כורכום, להוסיף חצי כוס מים, לבשל כרבע שעה, להוסיף את עשבי התיבול הטריים הקצוצים לבשל עוד רבע שעה וזהו.
אפשר להגיש עם אורז לבן או מלא, אפשר להגיש עם קינואה, כתוספת לקציצות מירקות.

יום ראשון, 1 באוגוסט 2010

Yes We Can








"כאשר נכדינו ישאלו אותנו: איפה אתם הייתם בזמן השואה של בעלי החיים? מה אתם עשיתם כדי להתנגד לפשעים המחרידים הללו? לא נוכל להגיד שלא ידענו." (הלמוט קפלן)



מסתבר שאנו יכולים להכין בבית בורגר שאינו עשוי משיירים של בעלי חיים ואף על פי כן  יהיה טעים ביותר. גם הגרסה הזאת מגיעה בתוך לחמנייה עם עשבי תיבול המלאה בכל טוב: עגבנייה, חסה ומלפפון חמוץ.

אף פעם לא הייתי מחסידי האוכל המהיר כמו מקדונלדס או רשתות הבורגרים האחרות, אולם נדמה כי רובנו כן אוהבים את הזמינות, מהירות ההגשה והטעם של הקציצה בתוך לחמנייה עם קטשופ ועבור אלה, הבאתי כאן את המתכון המנצח: בורגר צמחי ולחמנייה להכנה ביתית.

 בורגר צמחי (וג'יבורגר) עם לחמנייה (6 קציצות גדולות)

©       חצי כוס  עדשים ירוקים או שחורים
©       2 כרישות רק החלק הלבן חתוך לפרוסות דקות
©       בטטה חתוכה לקוביות
©       חצי סלסלה פטריות שמפיניון- פרוסות (לקטום את קצה הרגל)
©       4 כפות שמן
©       1 בצל קצוץ
©       גבעול סלרי חתוך
©       2 שיני שום
©       2 כפות שמרי בירה
©       עלי סלרי,
©       כף קמח קוסמין
©       2 כפות  עלי פטרוזליה קצוצים
©       כפית וחצי  מלח
©       חצי כפית פלפל שחור
©       כפית פפריקה מתוקה
©       חצי כפית פפריקה חריפה
©       כף רסק עגבניות

לבשל העדשים בהרבה מים עד שמתרככות – כחצי שעה- מסננים
לבשל הבטטה והכרישה עד שמתרככות – מסננים ומועכים היטב כדי להוציא שאריות של מים

מעבירים לקערת הבטטה והכרישה המעוכים את העדשים, (אין צורך למעוך את העדשים, הם ימעכו בזמן ערבוב המוצרים)
מטגנים את הבצל, השום וגבעול הסלרי במעט שמן עד שמשחים, מוסיפים הפטריות ומאדים, מעבירים לקערת העדשים,
מוסיפים לקערה את התבלינים, עלי הסלרי הקצוצים, עלי הפטרוזיליה, קמח, רסק עגבניות
מערבבים ויוצרים קציצות. אם הקציצות רכות מדי מוסיפים עוד כף קמח. 
שמים הקציצות על נייר אפיה משומן בתבנית התנור ואופים בתנור שחומם מראש בחום של 190 מעלות למשך כעשרים דקות ואז הופכים ואופים עוד כעשר דקות.


לחמניות בעשבי תיבול

החומרים לבצק
25 גרם שמרים
כוס מים פושרים 
2 כפיות סילאן
2 כוסות קמח כוסמין (רצוי כוסמין)
כפית מלח 

תוספות:
כפות שיבולת שועל 
כפות עשבי תיבול מיובשים (טימין, רוזמרין, אורגנו, טראגון – ובעצם כל עשב תיבול שאתם אוהבים)
כפית מלח
2
כפות שמן

אופן ההכנה
ממיסים את השמרים (הטריים או היבשים) בחצי כוס מים עם סילאן, ומניחים במקום חמים עד שהם תוססים.
מערבבים בתוך הקמח את המלח בקערה.  צרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה את השמרים שתססו.
מתחילים ללוש לבצק תוך כדי הוספה מבוקרת מהמים הפושרים. מפסיקים להוסיף מים כשנוצר גוש בצק מוצק למדי. ממשיכים ללוש 10 דקות. אפשר לבצע את הלישה במערבל.

מכסים את הבצק ומניחים לו לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו (שעה עד שעתיים, תלוי בטמפרטורת החדר. אפשר להניח בתנור על חום נמוך כ-30 מעלות.
חובטים בבצק שתפח ומחזירים אותו לגודלו המקורי.

עתה הזמן ללוש לתוכו את אחת התוספות או יותר, ללוש עד שהתוספות נבלעות בבצק.

יוצרים כדורים חלקים, מכסים ומתפיחים פעם נוספת עד שהכדורים גדלים לגודל הלחמניה הרצויה.

מניחים את הלחמניות בתבנית משומנת (או על גבי נייר אפייה) מבלי להצמידן זו לזו, ואופים בחום בינוני בתנור שחומם מראש במשך כרבע שעה, עד להשחמת הלחמניות.

הצעת הגשה:
חוצים את הלחמנייה מבלי לפרק אותה לשני חלקים, מורחים קטשופ, שמים עלי חסה, פרוסות מלפפון חמוץ, פרוסת עגבנייה  ופרוסת בצל, עליהם מניחים את הקציצה ומגישים פתוח עם חרדל וקטשופ בצד/


ההשקעה שווה!
בתאבון, תהנו!